« Overview wineries
Picture

Stefanie and Alwin Jurtschitsch

  • Picture Grüner Veltliner
  • Picture Riesling
  • Picture Zweigelt
  • Picture Sauvignon Blanc

Jurtschitsch

Het is uitzonderlijk dat één familie er in slaagt om zonder onderbreking bijna 500 jaar op één plek te blijven om daar van vader op zoon wijnbouw te bedrijven. Het Oostenrijkse geslacht Jurtschitsch deed dat.

Ondanks de rijke familiehistorie en betrokkenheid in het bedrijf neemt het domein een leidende rol in het dal. Of het nu gaat om milieubewuste wijnbouw, roestvrijstaal of eiken barriques in de kelder, malolactische gisting, er is geen thema wat deze mannen niet vroegtijdig herkend en onderzocht hebben. Daarbij respecteren ze de volstrekt eigen druivenrassen van dit gebied; de witte grüner veltliner en riesling en de rode zweigelt. Maar ze experimenteerden ook met chardonnay, sauvignon, pinot blanc, pinot noir en merlot. Experimenteerden, want de wijnen die ze van deze allemansvrienden maakten, blijken zeer succesvol te zijn. Het zijn dus blijvertjes.

Tijdens een interview met Alwin Jurtschitsch zegt hij het volgende:
Direct na de overname van het wijngoed zijn jullie overgegaan op biodynamische wijnbouw. Van jou komt ook de uitspraak “bio betekent niet alleen Birkenstockslippers en strohoedjes” – waarom is bio voor jullie meer dan een trend?

“Biologische landbouw bedrijven, betekent voor ons een deel van onze levensfilosofie in de praktijk brengen in ons dagelijkse werk. Bio zorgt niet per se voor betere wijnen, maar ik had het gevoel dat ik er een betere, gevoeligere wijnmaker van werd. Het heeft ook niets met de romantische voorstelling van Birkenstockslippers en strohoedjes in de wijngaard te maken, maar het gaat om perfecte timing, perfecte techniek, een goede observatie en veel ervaring. In onze zoektocht naar het optimale en niet naar het maximale, hebben wij gedurende onze bio-omstelling ook de wijngaarden verkleind, om in de breedte te groeien en niet in de grootte. Bio is een toekomstgeoriënteerd proces en over een paar jaar wil ik uitsluitend nog biologische wijn produceren.”

Visit website
 
 
Picture