« Overzicht wijnhuizen
Picture

Team En Truffière

En Truffière

En Truffière begon begin jaren tachtig met twee hectare familiedomein in Santenay. In het begin werden de wijnen buiten de Bourgogne langs de deuren verkocht. Door in te zetten op de nieuwste vinificatietechnieken gingen de wijnen met sprongen vooruit en werd de vraag zo groot dat het domein in 1994 werd uitgebreid met een handelshuis. In 2002 werd een geheel nieuw, zelf ontworpen, state-of-the-art complex met geklimatiseerde kelders in Meursault betrokken. Kort daarna werd het assortiment verder uitgebreid door de pacht van vijftien hectare van de beste wijngaarden van Domaine Henri Clerc in Puligny-Montrachet. Op zoek naar weer een nieuwe uitdaging kwam daar in 2010 nog eens twintig hectare Moulin-à-Vent bij met de aankoop van een deel van de wijngaarden van Domaine de la Tour du Bief. Het aantal verschillende wijnen liep inmiddels tegen de honderd. Waar het domein ooit begon met 80% rode en 20% witte wijnen, is die verhouding in twintig jaar tijd precies omgekeerd vanwege de groeiende internationale vraag naar grote witte bourgognes.

In de zomer van 2012 werden het handelshuis en het grootste gedeelte van de wijngaarden verkocht aan een handelshuis uit Beaune:  de Compagnie des Vins d’Autrefois. Wijnmaker Eric Germain is echter voor het handelshuis behouden en hij vinifieert nog altijd de wijnen.

Duurzame werkwijze

Sinds 1997 wordt het bodemleven in de wijngaarden optimaal gestimuleerd. Zo worden er geen onkruidverdelgers gebruikt, maar wordt de grond omgeploegd en wordt er gras tussen de rijen van vruchtbare percelen gezaaid om de rendementen laag te houden. Lage rendementen zijn een noodzaak voor kwalitatief goede druiven. Vandaar dat veel percelen zijn herplant met minder productieve stokken, bij voorkeur door twijgen van de beste stokken uit een wijngaard te enten op onderstokken. Deze methode, die sélection massale wordt genoemd, leidt tot meer diversiteit in de wijngaard dan het gebruik van identieke afleidingen van een moederstok, het zogenaamde klonen.

Vanaf 2002 werd zelfs stap voor stap overgestapt op een grotendeels biodynamische manier van werken. Ook de boeren waarvan druiven worden gekocht, worden geïnstrueerd volgens dezelfde principes.

Na vele jaren van vinificatie-experimenten kwam Eric tot de conclusie dat een wijnmaker tot het beste resultaat komt door juist zo min mogelijk in te grijpen. Op die manier weerspiegelt de wijn het beste zijn specifieke terroir. Sindsdien heeft hij het gebruik van oenologische middelen beperkt tot sulfiet en heeft hij het percentage nieuw eikenhouten vaten steeds verder terug gebracht.

De chardonnay-druiven worden relatief vroeg geoogst, aan de stok geselecteerd en langzaam geperst voor een betere extractie van geur- en smaakstoffen. De vaste stoffen krijgen een tot twee dagen de tijd om neer te slaan, alvorens het sap in eikenhouten vaten de alcoholische gisting en maanden later ook de appel-melkzuurgisting ondergaat. Alleen de basis Bourgogne Chardonnay gist en rijpt uitsluitend in roestvrijstalen cuves. De lagere gemeentewijnen gisten en rijpen gedeeltelijk op eikenhout. De alcoholische gisting heeft plaats bij een temperatuur van 18 ºC. Lagere temperaturen leiden tot fraaie aroma’s bij jonge wijnen, maar tot een gebrek aan complexiteit en oplegmogelijkheid. Na jarenlang experimenteren is Germain tot de conclusie gekomen dat wijn meer baat heeft bij een langere opvoeding dan bij gebruik van meer nieuw eikenhout. Hij heeft de opvoeding derhalve verlengd tot tussen de veertien en twintig maanden en hij heeft het contact met nieuw eikenhout beperkt. Voor de grotere witte wijnen worden vaten gebruikt van 228 liter, waarvan maximaal 35% nieuw is. De wat lager geklasseerde gemeentewijnen worden in vaten van 500 liter opgevoed. Tijdens de lange opvoeding worden de gistsporen bij tijd en wijle omgeroerd voor meer complexiteit en meer vetheid. Germain gebruikt deze bâtonnage-techniek steeds minder, want hij wil de frisheid en mineraliteit in de wijnen behouden. Doordat de meeste witte wijnen na twee winters worden gebotteld zodat deze hun wijnsteenzuur af kunnen zetten, worden de meeste witte wijnen niet gefilterd en alleen licht geklaard met caseïne en bentoniet.

De pinot noir-druiven worden relatief laat met de hand geoogst en worden zowel aan de stok als bij binnenkomst streng geselecteerd. Een sorteermachine verwijdert alle druiven die niet aan het ideaalbeeld van een gezonde, intacte en rijpe druif voldoen. Dit soort machines kosten een vermogen en je vindt er dan ook maar een paar van in de hele Bourgogne. Na een gedeeltelijke ontsteling van de trossen gaan ze in een temperatuurgeregelde roestvrijstalen cuve. De druiven worden licht gekneusd en het sap wordt over de hoed van schillen, pitten en steeltjes gepompt voor een betere extractie van kleur en tannines en een betere verdeling van de gistcellen. Zonder toevoeging van gist komt de alcoholische gisting vanzelf op gang en deze neemt zo’n drie weken in beslag. Na een langzame persing krijgen de vaste stoffen even de tijd om naar de bodem te zakken en wordt het sap in vaten van Frans eikenhout opgevoed. Afhankelijk van de status van de wijn, wordt een deel van het sap op roestvrij staal opgevoed. Evenals bij de witte wijnen wordt het percentage nieuw eikenhout beperkt en dit varieert tussen 10 en 30%. Zoals gebruikelijk bij rode wijnen, ondergaat de wijn ook altijd een appel-melkzuurgisting. Na zestien tot achttien maanden wordt de wijn zonder klaring of filtering gebotteld.

Wijnstijl

Het is indrukwekkend om te zien wat hier in dertig jaar tijd is opgebouwd en wat voor een spectaculaire ontwikkeling de wijnen hebben doorgemaakt. Je kunt zelfs stellen dat En Truffière de wijnen uit Santenay en die uit de naburige dorpen met de herkomstbenaming Maranges internationaal op de kaart heeft gezet.

De natuurlijke manier van werken vertaalt zich in de terroir-expressie van zowel de witte als rode wijnen. De witte wijnen kenmerken zich van hoog tot laag door finesse, elegantie, mineraliteit, balans en precisie. De rode wijnen hebben prachtig fruit, zijn aromatisch en hebben een fraaie lengte en structuur. De wijnen van En Truffière staan dan ook internationaal goed aangeschreven en behalen regelmatig hoge scores in internationale vakbladen.

 
 
Picture