Château de Jau Uitgelicht

kelders Chateau de Jau wijn

In de Jean Arnaud rubriek "Uitgelicht" een Interview met Simon Dauré van Château de Jau

Waar komt de naam Château de Jau vandaan?

De naam Château de Jau is in de 12e eeuw door monniken gegeven aan de Abdij waar nu onze wijngaarden omheen staan. De monniken plantten de wijnstokken en hielden zich daarnaast bezig met de zijde industrie. De Abdij heeft verschillende eigenaren gekend en is helemaal in ere hersteld, met een prachtige toren uit de Cisterciënzer periode,  een historisch monument. In 1974 hebben Jean en Bernard Dauré het domein gekocht, omdat ze het één van de mooiste wijnhuizen van de Roussillon vonden. Ze hebben daarbij een groot deel van het garrigue-landschap herplant met de voor de Roussillon karakteristieke druivenvariëteiten.

 

Hoe zou je de ware expressie van Chateau de Jau omschrijven en hoe komt dat in de wijnen tot uiting?

De ware expressie van Jau omhelst vakmanschap, passie en een ware pioniersgeest met een compromisloos oog voor detail. We willen wijnen aanbieden aan de consument die perfect passen bij vrolijke, laagdrempelige evenementen, borrels en feestjes, maar wel met de terroir-expressie van onze wijngaarden. Het Maritieme klimaat in combinatie met de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor langzaam rijpende druiven. De vrijwel jaarlijks optimale rijpheid en zuren in de druiven, resulteert in wijnen met pure fruittonen, complexiteit en finesse. Bij uitstek de kenmerken waar onze wijnen jaar in jaar uit om geroemd worden. De wijnen weerspiegelen het klimaat en het terroir van de Roussillon. Intens, vol, gul en toch elegant en subtiel.

Hoeveel hectare heeft het Château in totaal?

We hebben 90 hectare met Château-wijngaarden en 300 hectare Garrigue-vegetatie. Ongeveer 35% van de wijngaarden bestaan uit oude Vieilles Vignes wijnstokken. Alle wijngaarden zijn in eigen eigendom, waarvan zo’n tweedere van de ranken direct rondom het Domaine liggen. In de Agly vallei, in een straal van 20 km rondom het Château, hebben we diverse wijngaarden gekocht die goed bij onze filosofie passen om toegankelijke terroirwijnen te maken. Het terroir van de wijngaarden varieert tussen zand, schiste, mergel, en kalkhoudend klei.

Hoe zou je het terroir van Château de Jau omschrijven?

Teroir is in essentie een gift van Moeder Natuur. Wij proberen daar zo goed mogelijk gebruik van te maken en het terroir van de Roussillon in onze wijnen tot uiting te laten komen in de breedste zin van het woord. Terroir is in feite de verzamelnaam voor klimaat, bodem en alle aspecten die de natuur ons geeft en van invloed zijn op het eindproduct. De Roussillon is kleiner gebied dan de Languedoc, maar met een veel gevarieerder landschap. Daarnaast hebben we een zeer warm klimaat met de meeste zonuren van Frankrijk. Onze wijngaarden liggen in een soort van amfitheater rondom de Middellandse zee, omringd door drie massieven te weten: Corbières in het noorden, de Pyreneeën met Mont Canigou in het zuid westen en Albères in het zuiden. De 90 hectare liggen echt aan de voet van Corbières, met hoofdzakelijk zand, klei en schiste. De bodem in is uitermate geschikt voor intense en rijke wijnen. We hebben wel een breed scala aan druivenrassen die zich anders ontwikkelen op deze bodems. Daarin speelt de ervaring van de wijnmaker een belangrijke rol.

Wat maakt jullie wijnen onderscheidend ten opzichte van andere wijnhuizen in de regio?

Wij hebben vier ‘pilaren’ waar altijd de volle aandacht naar uit gaat. Het is de ideologie en de ziel van Château de Jau:

  • Gezonde druiven
  • Schone en optimale bewerking van de bodem, enkel op natuurlijke wijze, zonder pesticiden.
  • Het gebruik van de meest moderne en schoonste vinificatietechnieken in een schone kelderomgeving
  • Betrokken mensen die zich al jarenlang inzetten in combinatie met echte professionals met een lange termijnvisie voor zowel de wijn als het land, met een subtiele ‘touch of art’. Wijnmakers zijn als het ware de artiesten. Ze volgen hun eigen weg, eigen ideeën en vertrouwen op hun eigen competenties. Dit komt tot uiting in ons eindproduct.

In het bijzonder wil ik nog twee dingen benoemen die het verschil maken: Rivier de Agly, die zorgt voor verkoeling in de zomer. En de expertise van onze oenoloog Hervé Sabardeil, en Franck Bousquet, ‘head of culture’.

Welke wijnhuizen en wijnmakers zijn een inspiratie voor je?

We vinden onze inspiratie in wijnhuizen die in staat zijn om kwaliteitswijnen te produceren die het lokale terroir weerspiegelen en daarbij ook passen bij de lokale gastronomie. We laten ons vaak inspireren door onze ‘buren’ in de Rhône die met een soortgelijk microklimaat en die, soms dezelfde druivenrassen, mooie resultaten boeken.

Heeft klimaatverandering impact op jullie werkwijze en benadering?

We werken er hard aan om een perfecte balans te behouden tussen zuurgraad, alcohol en aroma. We werken zo puur en zuiver mogelijk en koesteren onze bodem voor de lange termijn. De bodem is onze levensader en we zorgen hier goed voor. Een gezonde bodem helpt ons in de balans die we zoeken in onze wijnen.

We kijken daarnaast ook hoe we met het opzetten van een ‘vegetatieplan’ met bomen, planten en ander groen in de omgeving kunnen bijdragen aan een gezond microklimaat.

Wat is de oudste fles Rivesaltes in jullie magazijn op het moment? Hoe is de kwaliteit en zou je deze nog verkopen?

De oudste Rivesaltes die we hebben liggen is uit 1975. De kwaliteit is zeer de moeite waard. Het palet is zeer subtiel met tonen van gedroogd fruit en noten, met zeer zachte tannine. We reserveren deze Rivesaltes voor bijzondere gelegenheden in ons restaurant en familie aangelegenheden.

Jullie restaurant is erg populair bij de lokale bevolking, ondanks dat het toch wel een stukje rijden is vanuit Perpignan. Wat is het geheim achter het succes?

Het restaurant ligt op 20 minuten van Perpignan. Het is wel echt een typische klein Mediterraans landweggetje met bochten en hobbels. Maar met een prachtig uitzicht, omgeven door olijfbomen, cipressen en wijngaarden. Met de okerkleurige gevels van het restaurant waan je je in een klein Toscaans dorpje. Het is een oase van rust met het typische van de Mediterrane keuken. Die combinatie is enorm geliefd.

Het restaurant is ontstaan vanuit het idee om bezoekers de gelegenheid te geven om de complete range aan wijnen te ontdekken in combinatie met de Mediterrane keuken. Le Grill is open in het zomerseizoen en verwelkomd de bezoekers op terras onder een driehonderd jaar oude moerbeiboom. Het menu bestaat uit karakteristieke ingrediënten als tomaat, olijfbrood, serranoham, lamskoteletjes, gegrilde worstjes in wijnscheuten en een scala aan kazen. Een plekje waar ook de lokale bevolking graag naartoe komt.

Wat wil je de komende 5 jaar bereiken met Château de Jau

Het gaat er in eerste instantie niet om wat wij willen creëren, maar wat de natuur voor ons heeft gecreëerd. Wij proberen dit enkel optimaal te benutten. We maken gebruik van 6 bodemtypen, met een diversiteit aan grondsoorten die de essentie van onze wijnen bepalen. Dat willen we altijd blijven nastreven.

Ons doel is dus om de komende jaren het beste uit onze middelen te blijven halen en hiermee ook aan de verwachtingen in de markt te blijven voldoen. Dit doen we in combinatie met de bescherming van de natuur en omgeving. In de komende jaren zullen we ook (nog) meer aandacht gaan geven aan wijntoerisme en zijn we aan het onderzoeken of we de mogelijkheid kunnen gaan bieden aan gasten om een verblijf te creëren naast het restaurant waar onze gasten ook kunnen overnachten.