Home » Onze wijnhuizen » Het verhaal achter Château de Jau

Het verhaal achter Château de Jau

kelders Chateau de Jau wijn

Opgericht door monniken in de 12e eeuw, behoort Château de Jau tot het selecte gezelschap van authentieke wijnhuizen in de Rousillon. Tegenwoordig is het in handen van de Franse wijn familie Dauré en is het bedrijf nog steeds 100% familie eigendom.

Traditioneel werden hier al eeuwen geleden Rivesaltes wijnen gemaakt, wat nog steeds een specialiteit is. Echter zijn de droge wijnen een moderne reflectie van het terroir van de Rousillon. De witte wijnen zijn elegant, verleidelijk fris en verfijnd. De rode wijnen juist vol, zwoel en met alle rijkdom van de Zuid Franse zon. Wijnen die niet alleen gemaakt zijn met veel zon, maar vooral met kennis, oog voor traditie en een terroir dat perfect geschikt is voor biologische wijnbouw.

Het domein bezit wijngaarden in zowel de Gascogne, Languedoc en  Rousillon, met een breed scala aan druivenrassen. Binnen de AOC van de Rousillon vallen druivenrassen als Macabeo, Vermentino, Grenache Gris, Grenache Blanc, Grenache Noir, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Daarnaast werken ze onder de IGP’s Pays d’Oc en Côtes de Gascogne met druivenrassen als Sauvignon Blanc, Chardonnay en Merlot.

Gastronomische wijn

Naast wijn heeft de familie een speciale voorliefde voor kunst en gastronomie. Naast het bezoek van de wijnkelders hebben toeristen de mogelijkheid om ook de kunstexposities en het populaire restaurant ‘Le Grill’ te bezoeken. Natuurlijk combineert men hier gastronomie met de eigen wijnen. 

In de kelders van Château de Jau herkent u de moderne stijl van wijnmaken met moderne RVS-koeltanks en nieuw Frans eiken vaten. Daarnaast liggen in de kelders ook de traditionele rivesaltes wijnen te rijpen die met gemak 50 jaar en soms wel 150 jaar oud kunnen worden, zonder hun kwaliteit te verliezen. Binnenkort te lezen in ons interview met Simon Dauré, eigenaar van Château de Jau.