Mount Difficulty Uitgelicht

In de Jean Arnaud rubriek ‘’uitgelicht’’ – een gesprek met Matt Dicey, de wijnmaker van het in Central Otago gelegen Mt. Difficulty. Central Otago is het meest zuidelijk gelegen wijngebied ter wereld, grenzend aan Queenstown, wat in Nieuw Zeeland ook wel ‘The Capital Of Adventure’ wordt genoemd. De plek waar bijvoorbeeld het bungeejumpen is uitgevonden, en thrillseekers over heel de wereld op zoek gaan naar avontuur!

Voor Mt. Difficulty begon het allemaal rond 1990, toen 4 eigenaren van gloednieuwe wijngaarden in Bannockburn besloten om te gaan samenwerken. Ze wilden wijn gaan produceren onder 1 label; Mt. Difficulty. De individuele wijngaarden van de “Gang of Four” werden eigendom van Mt. Difficulty Ltd in 2004. In 1998 kwam Matt Dicey aan boord om Mt. Difficulty mee op te bouwen. Inmiddels is Matt hoofd wijnmaker.

 

Matt (ook bekend als Le Grand Fromage) is opgegroeid tussen de wijnranken en is al de 4e generatie wijnmaker. Na het behalen van zijn masterdiploma in oenologie en wijnbouw ging Matt voor 4 jaar naar het buitenland om ervaring op te doen. In 1998 keerde hij terug naar Bannockburn met als doel de beste wijnen in een van de meest uitdagende wijngebieden ter wereld te gaan maken. Een gebied waar zomer en winter een wereld van verschil zijn. In de winter kun je skiën op de pistes rondom Queenstown en in de zomer kun je jetskiën in het aangrenzende Lake Wakatipu.

Queenstown wordt gezien als ‘The Capital of Adventure’. Hoe is het om in de buurt van deze stad te wonen? En word je er ook een avontuurlijke wijnmaker van? Queenstown staat bekend om zijn buitenactiviteiten. We leven hier tussen de bergen met het gigantische ‘Lake Wakatipu’ voor de deur waar dagelijks diverse wateractiviteiten worden georganiseerd. Rondom dit meer zijn er ook fantastische mountainbike routes en binnen een uur rijden zijn er 5 verschillende skigebieden. Hierdoor is het hele jaar door van alles te beleven. Avontuurlijke plaatsen trekken avontuurlijke mensen aan. Ik weet niet zeker of dat je dan een avontuurlijke wijnmaker maakt, maar Central Otago daagt mij zeker uit. 

Na het behalen van je masterdiploma in oenologie en wijnbouw, heb je 4 jaar ervaring in het buitenland opgedaan. Welke overzeese wijnhuizen en wijnmakers zijn jouw inspiratie en wat was de reden om in 1998 terug te keren naar Bannockburn?
Er zijn vele voorbeelden te noemen van bekende wijnmakers die ervoor gekozen hebben om elders inspiratie op te doen, om later terug te keren naar hun roots. Deze wijnmakers zijn een enorme inspiratie voor mij. Mijn advies: Neem altijd even de tijd om even stil te staan en na te denken bij wat je doet en waarom. Mt. Difficulty begon net aan zijn reis en de kans om dit helemaal mee op te bouwen was heel erg verleidelijk! Daarom ben ik uiteindelijk teruggekeerd naar mijn roots.

Je bijnaam is Le Grand Fromage. Kun je uitleggen waarom?
Mijn liefde voor kaas!

Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken?
We willen graag continueren met het verkennen van onze ‘Turangawaewae’ (Vrij vertaald uit het Maori betekent dat ‘de plek waar we staan’) en wat het betekent om uit Bannockburn, Central Otago te komen. Wat zegt deze plek over ons en hoe kunnen we dat vertalen naar onze wijnen? Dat is waar we continu naar op zoek zijn.

Welke wijn (naast de wijn van Mt. Difficulty) is jouw favoriet, en waarom?
Ik ben een liefhebber van echte klassiekers, of ze nu uit de oude wereld of uit de nieuwe wereld komen. Ook hou ik ervan om wijnen te ontdekken die ik nog nooit eerder heb gezien.

Als je Mt. Difficulty in één zin moet beschrijven, wat zal dat dan zijn?
Ons motto luidt al lange tijd "de essentie van Central Otago". Ik denk dat dat goed samenvat van wat we doen bij Mt. Difficulty. We proberen het terroir van Central Otago zo goed mogelijk in onze wijnen tot uiting te laten komen.

Jullie zijn gefocust op duurzame wijnbouw. Wat zijn jullie duurzame doelen voor de komende jaren?
We hebben het fantastisch gedaan op het gebied van water en afvalwater. Het is nu tijd om ons te concentreren op ons elektriciteitsverbruik en we willen graag zonne-energie gaan gebruiken.

De naam van het label is de naam van een berg. Wat is het verhaal achter deze naam?
Het moeilijkste voor The Gang of Four was het kiezen van het label. W.G. Rees, een van de oorspronkelijke kolonisten in het Whakatipu Basin, had een kudde van 3000 schapen die verplaatst moesten worden naar de oostkust van het zuidereiland. Dit was een flinke operatie. Ze moesten veel rivieren en bergpassen oversteken. Er was 1 berg die ze Mount Difficulty noemde omdat het onmogelijk was om de schapen hierop te krijgen. Aanvankelijk werd er gedacht dat Central Otago ongeschikt was voor wijnbouw. Het tegendeel bleek waar te zijn. Daarom vonden we de naam een perfecte match.

Het tweede label is vernoemd naar een kleurrijk personage, Roaring Meg. Deze naam wordt veel gebruikt in de regio; van krachtcentrales tot rivieren. Het verhaal van Roaring Meg komt uit het pioniersverleden van Central Otago. De ontdekking van goud rond 1860 trok veel jonge mannen naar Central Otago op zoek naar hun fortuin. Na hen kwamen er ook een aantal jonge vrouwen die even graag de buit wilde delen. Volgens de legende was Meg zo’n dame; een opgewekt, vrolijke dame met oog voor kansen.

Difficulty heeft verschillende prijzen gewonnen. Op welke van deze onderscheidingen ben je het meest trots?
Alle erkenning die wij krijgen voor onze wijnen waarderen wij altijd heel erg. Ik heb er niet 1 die er uitspringt. Het is wel grappig om te zien dat de onderscheidingen die we ontvangen vaak niet voor de Single Vineyard en Bannockburn zijn, maar juist voor de Roaring Meg wijnen.

Wat maakt het Bannockburn Terroir uniek en wat zijn de uitdagingen in de wijngaard?
We hebben al voor veel uitdagingen gestaan. Deze uitdagingen hebben vooral te maken met het klimaat zoals vorst, hagel, en extreme omstandigheden gedurende de zomer, waaronder extreme droogte. Dit maakt het verbouwen van druiven elk seizoen weer uitdagend, maar ook ongelofelijk interessant! We hebben in de afgelopen 22 jaar dat ik hier wijn maak nooit een vergelijkbaar seizoen gehad, dat maakt het maken van wijn hier uniek. Bannockburn is zoals met alle plaatsen de som der delen. De kleine verschillen maken elke regio interessant. We hebben hier een droger en warmer klimaat dan andere delen van Central Otago. Ook zien we hier wat meer leisteen gebaseerde grind en klei.

Wat zijn de verschillen tussen de jaargangen 2018 en 2019?
De jaargangen staan bijna lijnrecht tegenover elkaar. Voornamelijk omdat 2018, sinds de jaren 50, de warmste zomer ooit had. Dit was iets wat we hier nog niet eerder gezien hadden in het moderne tijdperk van wijnbereiding in Central Otago. 2019 was juist iets koeler dan een gemiddeld jaar en had vooral een zeer koel karakter.

Central Otago staat bekend als de meest zuidelijke plaats voor wijnbouw in Nieuw-Zeeland, en misschien wel in de wereld. Is de opwarming van de aarde merkbaar in jullie wijngaarden?
Eenvoudig, maar ja. We zien meer warmere seizoenen dan koelere seizoenen. Ook zien we extreme verschillen tussen de seizoenen.

Hoe zou je de verschillen tussen Mt. Difficulty Pinot Noir en Mt. Difficulty Roaring Meg Pinot Noir omschrijven?
Bij Mt. Difficulty Pinot Noir ligt de focus op onze oudere wijnstokken (ongeveer 22 jaar) en het sub gebied van Bannockburn. Deze wijn heeft complexiteit, een fijne structuur en een mooie zuurgraad. De Roaring Meg Pinot Noir laat zien waar Central Otago Pinot Noir voor staat. Dit vertaalt zich in de levendigheid en zuiverheid van de wijn.

Wat zijn de verschillen tussen Mt. Difficulty Pinot Gris en Mt. Difficulty Roaring Meg Pinot Gris?
Difficulty Pinot Gris heeft een intense smaak van perzik, nectarine en peer, en een mooie textuur. De Roaring Meg Pinot Gris staat juist bekend om de intense aroma’s die Central Otago biedt, met tonen van meloen, tropische tonen en steenfruit, met een klein vleugje restsuiker die extra rijkdom toevoegt aan de wijn.

Wat is de reden dat je gekozen hebt voor inheemse gist voor de Mt. Difficulty Pinot Gris?
We doen dit omdat we het terroir en de Turangawaewae terug willen laten komen in de wijn.

Wijngaarden Mt. Difficulty

De concrete eggs bij mt difficulty

De wijnstokken van Mt. Difficulty in de winter