La Solitude Uitgelicht
In de Jean Arnaud rubriek "Uitgelicht" - een gesprek met Florent Lançon van Domaine Solitude
Voor veel mensen is het een bekend verhaal, maar wellicht ten overvloede. Waar komt de naam Châteauneuf du Pape vandaan?
De oorspronkelijke naam was alleen Châteauneuf (nieuw kasteel) om een versterkt dorp aan te duiden. Toen de paus in de 14e eeuw naar Avignon verhuisde, besloot de paus Johannes XXII om een nieuw kasteel te bouwen bovenop het dorp. Het dorp was daarna vernoemd: Châteauneuf du Pape "het nieuwe kasteel van de paus". De paus keerde terug naar Rome, maar de naam bleef.
Uw familie heeft ook Italiaanse roots; is dit toeval of had de familie Barberini een connectie met paus?
Onze familie kwam in het begin van de zeventiende eeuw uit Italië. We zijn een directe afstammeling van de Barberini-familie met Paus Maffeo Barberini in de vroege zestiende eeuw, bekend als Urbain XVIII. Urbain VIII was geen paus tijdens "het Franse pausdom". Hij werd beschuldigd van nepotisme in Rome en we moesten emigreren naar Frankrijk. Interessant feitje: een familie die verwant is aan een Italiaanse paus die wijn maakt in de meest pauselijke AOC van Frankrijk.
Waar ben je het meest trots op als eigenaar van Domaine Solitude?
Natuurlijk ben ik erg trots om een stuk van één van de beste Franse AOC te bezitten, maar waar ik het meest trots ben, is om een verhaal voort te zetten dat eeuwen geleden is begonnen. We zijn één van de oudste Franse Domaines die continu wijn produceert onder dezelfde naam en familie. We maken deel uit van de erfenis van de Franse wijngeschiedenis.
Wat maakt uw wijnstokken en keldertechnieken uniek in vergelijking met andere wijnmakerijen in de omgeving?
We zijn er al 8 generaties en we kennen elk van onze wijngaarden perfect. We zijn trots op om enkele van de meest klassieke Châteauneuf du Papes te produceren. Onze stijl volgt de trend niet, maar evolueert stilletjes met de smaak van de ene generatie naar de andere. Onze wijnen staan voor: Finesse en elegantie, verpakt in concentratie en kracht, met een groot respect voor onze geschiedenis en gevoel voor de plaats waar de wijnstok groeit.
Welke wijnmakers of wijngebieden gaven je inspiratie?
Mijn inspiratie kwam van al de bezoeken en de connecties die ik over de hele wereld heb gemaakt. Enkele van de belangrijkste inspiratiebronnen waren Marcel Deiss in de Elzas, Bass Philips of Torbreck in Australië, Pio Cesare in Italië of Álvaro Palacio in Spanje, Jean Pierre Moueix van Petrus.
Als je ergens anders in de wereld wijnmaker zou kunnen worden, waar zou dat dan zijn?
Ongetwijfeld Piemonte Barolo.
Wat is er zo speciaal aan Vin de la Solitude?
Vin de la Solitude is één van de oudste labels van Frankrijk en Châteauneuf. Deze wijn is een stukje geschiedenis. We gebruiken dezelfde originele labels uit 1750 en we maken de wijn volgens het originele wijnbereidingsproces en blend. Deze wijn heeft de oorspronkelijke smaak zoals Châteauneuf du Pape vroeger gemaakt werd. We gebruiken als dominante druif de Counoise.
Hoe zou u het verschil tussen de Tradition, de Cuvée Barberini en de Cuvée Cornelia Constanza omschrijven
De Cuvée Tradition is een blend van al onze wijngaarden, het is een klassieke Châteauneuf du Pape. Barberini is een selectie van oude wijnstokken op de rotsachtige wijngaard (galets roulés), het is een krachtigere en geconcentreerde wijn met een beperkte productie, 5000 flessen. Cornelia komt van één enkele wijngaard van 100 jaar oude wijnstokken met Grenache. In Bordeaux zou dit onze grand cru zijn met een zeer beperkte productie van 3000 flessen.
Welke twee jaargangen van het afgelopen decennium zijn jouw favorieten en waarom?
- 2006 voor de fantastische balans en omdat ik denk dat dit een onderschatte jaargang was met tegelijkertijd drinkbaarheid en verouderingspotentieel. 2006 zit qua structuur dichtbij 2018, toegankelijk om jong te drinken maar met een groot verouderingspotentieel. Deze jaargang staat nog steeds als een huis en straalt nog steeds in het glas.
- 2016 is misschien wel het beste jaar van de laatste 50 jaar; qua concentratie en balans. Een perfecte oogst met weersomstandigheden en een goede opbrengst, een droomjaar!
Hoe ziet u de toekomst van Châteauneuf du Pape met de klimaatverandering als een belangrijk aspect dat het groeiseizoen zal gaan beïnvloeden?
Eén van de uitdagende punten van de klimaatverandering in Zuid-Frankrijk is de temperatuurstijging en droogte in de zomer. We hebben een verhoging van het niveau van alcohol en concentratie in de wijn die de wijn uit balans kan brengen. Hopelijk kunnen we alle 13 druivenrassen* blijven telen. Sommige daarvan, zoals Cinsault, Counoise, Picpoul, Picardan en Clairette, stijgen nooit erg hoog in potentiële alcohol en rijpen laat. Ik denk dat Châteauneuf du Pape daarom zal overgaan van een Grenache-dominante blend naar een blend met een belangrijk deel van die laatstgenoemde verschillende druiven. We zijn al begonnen met het introduceren van steeds meer nieuwe wijngaarden met deze druiven die laat rijpen en laag alcoholpotentie hebben.
* De 13 druivensoorten die toegestaan zijn in de Châteauneuf du Pape blend zijn: Grenache noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Counoise, Picpoul, Picardan, Clairette, Muscardin, Bourboulenc, Vaccarèse, Terret noir, Roussane.