François Lurton


De wijnfamilie Lurton

François Lurton, telg uit de befaamde Lurton wijnfamilie uit Bordeaux, begon zijn carrière als ‘flying winemaker’. Met broer Jacques werden fraaie wijnen gemaakt van de beste druiven, waar ook ter wereld. Vandaag de dag heeft François onder andere in Frankrijk, Spanje en Argentinië een aantal hele mooie wijngaarden in bezit. Hier maakt hij gebruik van de eigenschappen van de grond en het klimaat om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te maken.

Al generaties lang

De naam Lurton staat al generaties lang hoog aangeschreven in de wijnwereld. In Frankrijk bewijst François zijn kwaliteiten o.a. in zijn Fumées Blanches. Voor deze wijnen haalt hij het fruit uit koelere wijngaarden in het zuidwesten van Frankrijk. Het effect van deze koelere groeigebieden op bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc druif is dat deze zijn frisheid behoudt en een iets rokerige toets meegeeft aan de wijn. In de kiezelrijke Languedoc-Roussillon worden de wijnen gemaakt van de series Mas Janeil, MJ Janeil en Domaine Les Salices. Deze uiteenlopende wijnen laten onmiskenbaar zien dat François Lurton ook hier het beste weet te halen uit de terroir en de lokale druiven.

Het resultaat mag er zijn

Uit het gebied rondom de Spaanse Duero-rivier komen de wijnen van El Albar Lurton. Deze zijn van uitstekende kwaliteit en zeer geliefd. De kwaliteit is het directe resultaat van de wijngaarden die op de schrale, rotsachtige bodem in zinderend hete dagen moeten vechten voor overleving – en dus topkwaliteit druiven produceren. Doordat de stenige bodem ook ’s avonds nog warmte afgeeft rijpen de druiven optimaal. Dat Lurton hier heerlijke wijnen van weet te maken behoeft geen betoog.

Begin jaren ’90 begon het avontuur in Argentinië wat in 1996 logischerwijze resulteerde in de aankoop eigen wijngaarden in de Uco Valley in Mendoza. De wijngaarden bevinden zich op de oostelijke hellingen van het Andes-gebergte, op een hoogte van 1100m boven de zeespiegel. Hier brengen de nachten verkoeling na de verzengende hitte van overdag. Op de stenige bodems van de Uco Valley geven druiven als torrontes, pinot gris, syrah en malbec rijke aroma’s.

Het resultaat van al de inspanningen van François Lurton en zijn teams mag er zijn!

Lurton Frankrijk

Les Fumées Blanches Réservé

Les Fumées Blanches Réserve Rosé

 

 

 

 

 

Les Fumées Blanches  Réservé Bag in Box (BIB)

Les Salices Viognier

Les Salices Chardonnay

Lurton Spanje

Hermanos Lurton Rueda Verdejo


Geïnteresseerd in de wijnen van Lurton? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. Of bel het team van Jean Arnaud op telefoonnummer 013- 584 12 15