Forstreiter - het verhaal achter dit bijzondere wijnhuis

In 2001 namen Meinhard en zijn vrouw Isabella de wijnmakerij over, waar niet alleen hij, maar ook zijn vader, grootvader en overgrootvader opgroeiden. Het wijnhuis in Hollenburg, het meest zuidoostelijke district van de Oostenrijkse witte-wijnmetropool Krems, is sinds 1868 in familiebezit. De meeste gebouwen van het wijnhuis bestonden al voor 1868, delen van de kelder zijn zelfs 300 jaar oud.

Manier van werken in de wijngaard

De liefde voor wijn zit in het familie-DNA. Het wijnhuis is in het afgelopen decennia gegroeid van 13 naar 55 hectare. Ze werken nauw samen met de natuur en zijn sinds 2019 gecertificeerd voor "Sustainable Austria".

Naast Meinhard en Isabella werkt ook zoon Daniel in de kelder en dochter Kerstin helpt mee op kantoor. Meinhard is bijna dagelijks te vinden in de wijngaarden. Niemand anders kent de bodems en de wijnstokken zo goed als hij. Hij weet precies wat belangrijk is als het om topwijnen gaat; de kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Forstreiter.

In 2016 werd er gemoderniseerd door onder andere nieuwe geavanceerde keldertechnologieën te gaan toepassen. De druiven, die afkomstig zijn uit de duurzame wijnbouw, worden voorzichtig geperst na een uiterst nauwkeurige selectie en daarna gefermenteerd in temperatuur gecontroleerde tanks. Bijna alle wijnen rijpen sur lie, in grote houten vaten of in stalen tanks.

Wijnen en locaties

De wijngaarden liggen rondom Hollenburg, dichtbij of direct aan de Donau op een hoogte van 150 tot 350 meter. De wijnen van Forstreiter worden gekenmerkt door de levendigheid, sappigheid en complexiteit. Het handelsmerk van het wijnhuis is premium Grüner Veltliners en internationale erkenning! Het landschap in Hollenburg kenmerkt zich door bodemdiversiteit. Naast diverse lösslagen op verweerde gronden is er het unieke "conglomeraat Hollenburg", een bijzonder kalkrijke bodem afkomstig uit de ijstijd, die ook in hete jaren frisse, kruidige wijnen oplevert met veel mineraliteit. Toplocaties zijn onder meer de Kremser Kogl (terras op het zuidoosten met een lösslaag tot tien meter hoog op conglomeraat), de wijngaard Hollenburger Kreuzberg (Van zeer oude wijnranken op verweringsgesteente, löss en conglomeraat, waar de Grüner Veltliner voor de weiße Mammut.

Reputatie van het wijnhuis

De wijnen van Forstreiter, vooral de Grüner Veltliner, zijn bekend ver buiten de grenzen van Oostenrijk. Bijna 60% van de wijnen wordt geëxporteerd naar 17 landen. De hoge eisen die Meinhard Forstreiter aan zijn wijnen stelt, worden beloond door het deskundige publiek. Het wijnhuis heeft onderscheidingen ontvangen van onder andere Falstaff, Vinaria, The Wine Enthusiast en Wine Spectator. Vorig jaar is de Kremsr Kogl zelfs in de jaarlijkse Wine Spectator top 100  terecht gekomen. Hiernaast heeft Forstreiter zeer hoog gescoord op diverse wedstrijden zoals SALON Austria Wine  en de Cathay Pacific Hong Kong International Wine & Spirit Competition. De wijnen worden niet alleen gewaardeerd door professionals, maar ook door particulieren en de gastronomie. De bekroning op het werk dit jaar was de uitverkiezing in the TOP 100 beste wijnhuizen van 2020 volgens Wine & Spirits magazine!!

Das weiße Mammut

De liefde voor wijn zit in het familie-DNA. Sinds 1868 is het wijnhuis in bezit van de familie. Hollenburg is een oude wijngemeente, in de regio Krems / Donau. zeer intensieve verzorging van de bodem en de wijngaarden is een voorwaarde om geweldige wijnen te produceren. Door zo min mogelijk in te grijpen op het proces in de kelder wordt de natuurlijke kwaliteit behouden. Het oogsten gebeurt rond eind oktober. De druiven voor Das weiße Mammut komen van de wijngaarden Schiefer en Ried Hollenburger Kreuzberg. Dit zijn de oudste wijngaarden van Hollenburg, uit 1364. Bodem bestaat uit löss en Konglomorat (primair gesteente gevormd tijdens de ijstijd). Gedurende 12 maanden rijpt de wijn in 100% nieuw Franse barriques. Hiernaast ligt de wijn ongeveer 12 maanden sur lie. Dit resulteert in een zeer complexe rijke wijn van absolute topkwaliteit! De wijn heeft een Intense geur van geel tropisch fruit, een vleugje bloesemhoning, weidekruiden, gekonfijte sinaasappelschil en rijpe mango. Hij is complex, sappig, elegant, heeft goede zuren en  smaken van gele appel en mineraliteit. Das weiße Mammut heeft een zeer goed rijpingspotentieel en kan makkelijk 10 jaar rijpen. Door het wijnmagazine Falstaff bekroond met 94 punten.

Terug naar de wijnen van weingut Forstreiter >>>