Zoommeeting presentatie nieuwe oogst 2020 Belondrade Quinta Apolonia

Op maandag 7 juni 2021 zaten we er klaar voor. De zoommeeting met Jean Belondrade. De nieuwe oogst 2020 van Belondrade’s 2e wijn Belondrade Quinta Apolonia is klaar voor vertrek naar het magazijn van Jean Arnaud. Om deze verdejo alvast te kunnen proeven hebben ze bij Belondrade gezorgd voor kleine flesjes. Belondrade Quinta Apolonia is niet zomaar een verdejo. Het is de ultieme terroir explosie van La Secca, waar de wijngaarden zich bevinden.

Algemeen Belondrade

De Belondrade wijngaarden beslaan in totaal 23 percelen die nauwgezet worden beheerd. Daarbij wordt er goed gekeken naar de diverse terroirs. Die bestaan uit klei-, zand-, kiezel- en kalkbodems. Het terroir kan de mens niet controleren, maar wat er vervolgens op verbouwd wordt en hoe wel. En dat doen ze bij Belondrade tot in detail.

De hoekstenen van Belondrade

De eerste hoeksteen van Belondrade is het belang zijn van de familie en de wijngaard. De tweede echter is net zo belangrijk; het zoeken naar de expressie van een wijn of wijngaard op de lange termijn. Hoe ontwikkeld dit zich over bijvoorbeeld 10 jaar

De eerste oogst Belondrade

De allereerste oogst van Belondrade y Lurton zag in 1994 het daglicht. Pas in 2002 volgde Apolonia als “2e wijn”. Daarbij werd nadrukkelijk een ander pad bewandeld. Er werd specifiek gekozen voor een andere classificatie, om het verschil tussen de 1ste en de 2e wijn te benadrukken. Dat verwijst natuurlijk naar hetzelfde principe dat bepaalde Chateaus in Bordeaux hanteren. Er is echter één groot verschil, alle percelen van de wijngaard hebben dezelfde aangeplante kwaliteit en kunnen zowel voor Belondrade als voor Apolonia gebruikt worden.

Welke wijn

Als de oogst (altijd handmatig) naar de wijnmakerij gaat wordt er na het proeven van de most pas een selectie gemaakt. Welke wijn gaat de weg vinden naar de fles als Belondrade y Lurton en welke wordt Belondrade Quinta Apolonia? Daarbij wordt gekeken naar de frisheid, zuurgraad en toegankelijkheid. Is de selectie gemaakt? Dan wordt de Belondrade Quinta Apolonia vervolgens gefermeteerd. 1/3e van de wijn in houten vaten voor de diepte en balans van de wijn. 2/3e in roestvrijstaal om de frisheid en de zuurgraad te behouden.

Ongeveer om de 5 jaar wordt er bij de wijnmakerij van Belondrade geëxperimenteerd. Er wordt bijvoorbeeld  gebruik gemaakt van 300 liter vaten en 500 liter vaten. De battonage in de 300 liter vaten wordt op de normale manier gedaan. Met de 500 liter vaten hanteren ze bij Belondrade een systeem van het omdraaien van het vat. De lie geeft dan hier meer expressie aan de wijn.

Vervolgens wordt nauwgezet geproefd en beslist of de wijn klaar is of niet. Frisheid en balans zijn daarbij de kernwaarden.

Oogst Belondrade Quinta Apolonia

2020 bracht een gezonde oogst. Er was een grote opbrengst in tegenstelling tot de kleine oogst van 2019. Hevige regenval bracht wel een aantal micro organismen mee, zoals meeldauw, maar met de inspanning van het gehele team en goed weer hebben ze dit goed kunnen weerstaan en is er weer een hele goede verdejo in de fles terecht gekomen.

Proefnotitie

De kleur van de verdejo is prachtig licht goudgeel. Aroma’s van exotisch fruit met bloemige tonen komen je tegemoet. Je proeft dit ook terug met daarnaast een mooie zuurgraad, romige textuur en een heerlijk lange afdronk met een aangenaam bittertje. Belondrade Quinta Apolonia kan nog even ontwikkelen, maar is meteen op dronk. Gastronomische, elegante verdejo die goed past bij Aziatische gerechten (de favoriet van Jean Belondrade), maar zeker ook zomerse gerechten als salades, pasta’s, kaasplateaus of charcuterie. Veelzijdig en heerlijk!