Hahn Uitgelicht

In de Jean Arnaud rubriek "Uitgelicht" - een gesprek met Philip Hahn van Hahn Family Wines

 1. Waarom gingen de oprichters Nicky en Gaby Hahn naar de VS en niet naar een ander wijn producerend land om een wijnhuis te beginnen?

Mijn ouders reisden de hele wereld over om de volgende nieuwe wijnregio te vinden. Ze waren pioniers in hart en nieren, die niet de geijkte paden bewandelden om wijngaard grond in een bekende regio te kopen, maar in plaats daarvan iets geheel nieuws te ontdekken. Omdat ze niet konden vinden wat ze zochten, besloten ze een pauze te nemen van het reizen om te genieten van de zonsondergangen en zandstranden van Monterey Bay. Daar ontdekten ze de mist die elke ochtend als een uurwerk afbrandde, de huilende wind en de pure, zonovergoten natuurlijke schoonheid van de regio. In het binnenland vonden ze paarden- en veeboerderijen en nauwelijks wijndruiven. Nicky & Gaby namen een enorm risico door te gokken dat dit het volgende grote onontdekte wijngebied zou worden.

 1. Voornamelijk dankzij Nicky’s leiderschap kreeg Santa Lucia Highlands in 1991 de AVA-Status. Kun je uitleggen wat Nicky precies hieraan heeft bijgedragen?
  Mijn vader pakte een potlood en een kaart en schetste precies waar en op welke hoogte de mist elke ochtend verdween. Vervolgens stuurde hij deze kaart naar zijn buren en stelde de naam Santa Lucia Highlands voor (vernoemd naar Santa Lucia, de patroonheilige van het licht). Spaanse ontdekkingsreizigers riepen voor het eerst 'Santa Lucia' uit toen ze baadden in de Californische zon toen ze de vallei binnenkwamen.
 1. De familie Hahn investeerde in ‘’Significant Estate Vineyard Replant’’ met de Pinot Noir & Chardonnay. Waarom was dit belangrijk voor de wijnmakerij?
  De eerste keer dat ik Pinot Noir proefde was ik 13 jaar. Toen ik dit proefde, riep ik naar de wijnmaker: ‘Dit is een geweldig goede wijn!’. We hadden een proefveld pinot noir geënt, om te zien wat deze druif kan doen in een koude streek met de hele dag zonlicht. De koude omstandigheden zoals in Bourgogne, maar dan zonder de wind of de dagelijkse zon. Dezelfde logica leidde tot de productie van chardonnay. Nicky besloot alle wijnstokken eruit te halen en te vervangen voor pinot noir en chardonnay. Het zou minimaal 4 jaar duren tot de eerste oogst. Het was een grote gok die hij nam en er was geen weg terug.
 1. Wat maakt de SLH-wijngaarden zo bijzonder? En wat is de reden dat hier chardonnay en pinot noir worden verbouwd?
  We hebben onze SLH-wijnen vernoemd naar de wijngaarden, omdat ze allemaal binnen de AVA vallen die mijn vader voor het eerst schetste. De regio wordt gedomineerd door de Monterey's Blue Grand Canyon, een immense kloof in de zeebodem die de diepe zee tot aan het strand brengt. Dit leidt tot koude, mistige lucht die dwars door de bovengrondse Monterey-canyon komt. De opkomende zon verwarmt vervolgens het omringende land en duwt de mist dag na dag weg. De combinatie van koude avonden, felle wind en intens zonlicht zorgt voor kleinere, dikke bessen met intense aroma’s en smaak. Er is geen andere regio op aarde met deze geologische omstandigheden en het zorgt voor een geheel unieke Bourgogne productie.
 1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Santa Lucia Highlands AVA en Arroyo Seco AVA?
  De hoogte is het belangrijkste verschil. Op ongeveer 300 meter kan de mistbank zich vestigen, wat een extra aantal uren ochtend- en avondzon oplevert die niet beschikbaar is in Frankrijk en andere regio's waar pinot noir en chardonnay groeien. Ten tweede, de huilende wind, die de dikte van de druivenschil vergroot en de levensduur van de wijnstokken verkort. Als gevolg hiervan herplanten we elke 20-25 jaar agressief.
 1. Wat zijn de verschillen tussen de Hahn Winery en de Smith & Hook Winery?
  Onze Smith & Hook cabernet is vernoemd naar de paarden- en veehouder van wie wij het land kochten. Toen we ons realiseerden dat onze eigen regio veel te koud was voor Bordeaux-achtige wijnen, werd de teelt verder naar het zuiden verplaatst naar het Paso Robles-gebied, waar de temperaturen veel hoger zijn. Hahn wordt geteeld in Monterey County en profiteert van het soort temperaturen dat de Bourgogne variëteiten nodig hebben, en dat alles in de perfecte zon.
 1. Jullie hebben verschillende onderscheidingen ontvangen voor de wijnen. Op welke ben je het meeste trots?
  Ik reis de wereld rond om te praten over wijn en over de filosofie achter wijn. Waar ik het meest van geniet is een grote glimlach van een pinot noir-liefhebber, of iemand die voor het eerst geniet van een chardonnay zonder dat de wijn zware houttonen of malolactische tonen bevat. Daarnaast was het staan op de cover van de Wine Enthusiast en de Wine Spectator wel heel erg bijzonder.
 1. Wat is de reden dat jullie voor de naam ‘Boneshaker’ hebben gekozen?
  In de 19e eeuw maakte Franse vrouwen voor het eerst kennis met de uitvinding van de fiets. Dit in tegenstelling tot de door paarden getrokken wagens die op een paar uitzonderingen na onbereikbaar waren. In die tijd waagde bijna niemand zijn leven om drie dorpen verderop te reizen. De eerste fietsen hadden geen rubberen banden en schudden je botten door elkaar als de metalen wielen de keien raakten. Boneshaker weerspiegelt die pioniersgeest, die een eeuw later naar het Californische Westen werd gebracht.
 1. Boneshaker is de enige wijn die je in de region Lodi produceert. Bent u van plan om ook andere wijnen in deze regio te produceren?
  Nog niet, hoewel Lodi nu bekend staat om Spaanse en Italiaanse variëteiten zoals albariño & nero d'Avola, die elders niet goed groeien.
 1. Jullie zijn erkend als een leider in de duurzaamheidsbeweging omdat jullie een van de eerste wijnmaker in de Santa Lucia Highlands AVA zijn die alle wijngaarden heeft laten certificeren volgens het Sustainability in Practice- of SIP-certificeringsprogramma. Ben je van plan om je duurzaamheid in de wijnmakerij nóg meer te verbeteren?
  We besloten één van de oprichters  van SIP te worden, omdat dit nauw aansloot bij wat we al deden. We zijn daarnaast erg betrokken bij natuurbehoud in Afrika waar een enorm probleem is. Kenia en andere plattelandsgebieden hebben te maken met woestijnvorming. Er valt ook erg weinig neerslag in onze regio, dus elke druppel is kostbaar. We hebben enorm geïnvesteerd in waterbehandeling en recycling met behulp van microben, en hergebruiken ons water zeven keer door druppelirrigatie en stroomgebied, en geven het terug aan het grondwater, schoner dan toen we het vonden. SIP heeft ook betrekking op de gezondheidsnormen voor werknemers en omvat echt een 360-gradenbenadering, in plaats van de zeer specifieke benaderingen van organisch en biologisch-dynamisch die eenvoudigweg niet het grotere geheel behandelen. Gelukkige medewerkers betekent gelukkige druiven, gelukkige wijn en een diepgaande band met de mensen met wie je bent opgegroeid, die al 20 jaar of langer bij Hahn werkzaam zijn.
 1. Kun je omschrijven wat wijn maken in Californië inhoudt?
  Het is een geweldige kans om de bestaande druivenrassen te combineren met nieuwe technieken en ideeën. Als voorbeeld; het oogsten komt op de dag/nacht nauwkeurig, met individuele pinot noir klonen die allen een eigen identiteit hebben. Het mengen van die klonen tot een ultieme basiswijn is per groeiseizoen anders en afhankelijk van de jaarlijkse  kwaliteit en nuance verschillen per kloon. We gebruiken draadloze sensoren om de wijnstokken dagelijks te monitoren en we gebruiken moderne technieken om de blootstelling aan zonlicht te optimaliseren. Californische wijnmakers werken al jaren nauw samen met de universiteiten en landbouwscholen in de regio en Californië staat daardoor bekend als een van de modernste wijngebieden in de wereld.